Sauerland
Bestemmingen

Leuke tips voor activiteiten in het Sauerland

Ga je dit jaar niet te ver van huis maar ga je lekker op vakantie of alleen een weekendje weg in een van onze buurlanden? Volg dan onze tips voor een van deze leuke activiteiten om te ondernemen in het Sauerland!

Hallenberg

Het zuidelijkste stadje in het Sauerland is Hallenberg. In vroegere tijden was Hallenberg een verdedigungspunt van de Keulse bisschopen tegen de oostelijke buren. De bewaard gebleven resten van de stadsmuren zijn hier nog een bewijs van. Verder bezit het stadje van 18e eeuwse vakwerkhuizen en ook de laat-Romaanse Pfarrkirche is beslist een bezoekje waard.

Dreislar

In Dreislar kunt u op donderdag, zaterdag en zondag een kijkje nemen in het ‘Schwerspat’ museum. Hier presenteert zich een museum op een bijzondere manier. In een exclusieve omgeving wordt u multimediaal in de wereld van Schwerspat ontvoerd. Geluiden, beelden, kleuren en licht laten u in de mijnen en steenkunde duiken. U gaat op een ontdekkingsreis door 4,6 miljard jaren aardgeschiedenis. Op borden kunt u onze planeten door het tijdsperk volgen. Hoe kon uit geheimzinnig sterrenstof de aarde ontstaan? Hoe kon de voor Dreisler unieke Schwerspat ontstaan? Overtuig u zelf van de wonderbare krachten in de natuur, die hier werken. Verbaast u, hoe uit vele kleine toevallen een werk werd voltooid: onze aarde. Het adres is: Schwerspatmuseum, Am Scheidt 2, 59964 Medebach- Dreislar.

Medebach

Het is een 800 jaar oud Hanzestadje en is omringd door bergketens van het Hochsauerland. Als bezienswaardigheden heeft Medebach o.a. ‘De Andreaskapel’ (14e eeuw) en de kerk St. Peter en Paul. Ook kunt u b.v. in het vogelreservaat ‘Medebacher Bucht’ ook wel het Toscane van Sauerland genoemd, zeldzame dier- en plantensoorten bewonderen.

Zin in avontuur? U kunt per quad door de natuur van het Sauerland crossen. Dit kan in Medebach-Berge. U kunt tot 2 personen op 1 quad, de bestuurder heeft een geldig rijbewijs B nodig.

Marburg

De beroemdenuniversiteitsstad aan de Lahn moet u een keer hebben bezocht! U heeft eigenlijk wel meerdere dagen nodig om alles te zien! De vesting boven de stad met een prachtig uitzicht; de oude stad, zelf met haar vakwerkhuizen, oude steegjes, marktpleinen, musea en kerken. En vergeet u niet om een bezoekje te brengen aan de Kaiser Wilhelminatoren: op deze toren (36meter hoog) kunt u genieten van een prachtig uitzicht. Informatie Marburg Tourismus, Pilgrimstein 26, 35037 Marburg.

Fritzlar

Deze dom- en keizerstad met zijn historische bouwwerken en steegjes is bijna 1300 jaar oud en ligt in het Hessischen Bergland aan de ‘Duitse Märchenstrasse”. Of u nu van cultuur, een terrasje pakken of van winkelen houdt, het is zeker de moeite waard aan deze stad een bezoekje te brengen. Goed te combineren met een bezoek aan de stad Kassel.

Informatie: Touristinformation Fritzlar, Zwischen den Krämen 5, 34560 Fritzlar.

Bad Berleburg Schloss Wittgenstein

Hier staat het kasteel Wittgenstein, dat nog altijd wordt bewoond door de fam. Wittgenstein.Rondleidingen kunt u maken van: 1 oktober tot 30 april (di-do-za-zondag om 10.00 uur en 15.00 uur) en van 1 mei tot 30 september (dagelijks om 10.30 uur en 14.30 uur).

Hier wordt verteld hoe koningin Beatrix en prins Claus elkaar hebben leren kennen. Tevens is Bad Berleburg een leuk stadje om doorheen te wandelen. Het adres is: Schlossstrasse, 57319 Bad Berleburg.

Arolsen

Slot Arolsen is een oud klooster dat omgebouwd is tot een slot voor de graaf van Waldeck. Hier is onze koningin Emma geboren.

Het kasteel is open voor bezichtigingen en die kans kunt u zich niet laten ontgaan. Er zijn prachtige zaken te bewonderen, zoals de stenen tuinzaal met sierstucwerk, indrukwekkende plafondschilderingen, het bruidskleed van prinses Helene van Nassau (de moeder van koningin Emma) en de blauwe salon met een portret van Emma. Het adres is: Residenzschloss Arolsen, Schlossstrasse 27, 34454 Bad Arolsen.

Bad Wildungen

Bad Wildungen vindt u aan de zuidkant van het Sauerland in een glooiend landschap. Dit is een kuuroord met een levendige Altstadt. Een lange wandelpromenade voert u via aanlokkelijke terrasjes en mondaine huizen naar het mooie Kurpark.

Boven Bad Wildungen vindt u Alt Wildungen met het kasteel ‘Friedrichstein’. Het adres is: Am Markt 1, 34537 Bad Wildungen.

Wildpark in Frankenberg

Het wildpark in Frankenberg is een belevenis voor jong en oud. U komt hier zo dichtbij de dieren dat u ze uit uw hand kunt laten eten. Het Wildpark is het hele jaar (kostenloos) geopend. Bij de ingang van het park kunt u zakjes met voer kopen. Het adres is: Wildparkweg, Frankenberg.

Arnsberg

Een leuk natuurevenement is Vosswinkel in Arnsberg. U krijgt hier van de jachtopziener alle informatie over het wild en het voeren ervan. Ook kunt u door dit wildwald  vooral in de herfst erg mooie wandelingen maken. Het is het gehele jaar van 09.00 uur tot avondschemer geopend. Het adres is: Wildwald Vosswinkel, Bellingsen 5, 59757 Arnsberg – Vosswinkel aan de B 7 tussen Menden en Arnsberg – Neheim.

Ramsbeck

Hier vindt u de ertsmijnen. U maakt een tocht in een treintje naar een diepte van 200 m. Daarna krijgt u een rondleiding door de schachten. Het adres is: Erzbergbaumuseum undBesucherbergwerk, Glück auf Strasse 3 in Ramsbeck

Glas en bronssmederij Klute

Houdt u van kunst, dan moet u hier zeker eens gaan kijken. Het adres is: Lothar Klute, Galerie in der Waldemai, Oststrasse 55, 57392 Schmallenberg.Het scupturenpark kan het hele jaar dagelijks tussen 11.00 uur en 16.00 uur bezichtigd worden. U vindt hier in een schitterend park unieke stukken uit brons en glas. Het adres is: Niedersorpe 43, 57392 Schmallenberg.
Attendorn

Het was een spannende gebeurtenis op 19 juli 1907. Na explosiewerkzaamheden in de voormalige kalkgroeve kwam er een uiterst eigenaardige berg aan het daglicht. Gefascineerd stonden de steenarbeiders voor een wonder der natuur dat in miljoenen jaren was gevormd. Ontelbare stalagmieten en stalagtieten die tot vier meter lang zijn en stenen gordijnen die als fijne weefsels van de plafonds naar beneden hangen, maken vanwege hun schoonheid een onvergetelijke indruk op de bezoekers. Net als voorheen is de grot vol mysteries. In mei van het jaar 1985  hebben deskundige bij toeval verdere wegen in het labyrint ontdekt. Na talrijke expedities zijn vakmensen het erover eens: het kalksteenparadijs in het Sauerland is vandaag de dag het grootste samenhangende grottenstelsel van Duitsland. Het adres is: Atta Höhle, Attendorn Finnentroperstrasse 39.

 

Erlebnisberg-sternrodt en de Bruchhauser Steinen

Voor jong en oud een leuk uitstapje! Eerst heerlijk wandelen en klimmen op de Bruchhauser Steinen en daarna op naar Erlebnisberg-Sternrodt aan de Langenberg, deze is met een hoogte van 843 m. de hoogste berg in Nordrhein-Westfalen.

Hier kunt u rodelen van 300 m. hoogte en een afdaling maken van 1000m. met een snelheid tot 45 km/uur. U kunt met twee volwassenen op 1 slee. Vanaf 8 jaar mogen kinderen alleen. Voor de kleine kinderen is hier ook een mooie speeltuin. Het adres is: Am Medebach 98, 59939 Bruchhausen.

Pretpark Fort Fun

In Bestwig-Wasserfal ligt het pretpark Fort Fun met adembenemende attracties voor jong en oud. Het prachtige landschap, de huiveringwekkende attracties en de vele vrolijke mensen maken het avonturenland tot een garantie voor ontspanning en plezier. Dagelijks geopend van circa 30 april t/m de herfstvakantie van 10.00 uur – 18.00 uur. Het adres is: Autostrasse, 59909 Bestwig / Wasserfall.

Panoramapark

Sinds mei 2008 is het Panorama Park veranderd in een wild- en avonturenpark. Er is een ruim aangelegd wildpark en er lopen veel van onze Europees inheemse wilde dieren zoals reeën, damherten, moeflons, bisons, wilde zwijnen, otters, lynxen en wolven.

Vanaf 2009 is er een bijzondere attractie bijgekomen, een omheind gebied met bruine beren. In een ruim opgezette kinderboerderij kunnen vooral de jongere bezoekers kleine en niet schuwe dieren aaien.

Ook een pijlsnelle tocht op de ‘Fichtenflitzer’, één van de langste zomerrodelbanen van Europa, biedt pret en zenuwprikkelingen. Het adres is: Rinsecker-strasse 100, 57399 Kirchhundem.

Willingen

In Willingen kunt u de mooiste dagen van het jaar naar uw eigen wensen plannen. Wandelen, mountainbiking en shoppen vervullen gegarandeerd al uw wensen! En mocht het eens een keer minder mooi weer zijn dan kunt u de leisteenmijn, de glasblazerij, de bierbrouwerij of het subtropisch zwemparadijs bezoeken. Ontdek de ondergrondse wereld van Willingen! Een blik op de daken en gevels van Willinger huizen geeft een indruk van dat wat er onder de grond te zien is: oeroud grijs-zwart glanzend gesteente. Het adres is: Schwalefelderstrasse 28, 34508 Willingen.

De meren in het Sauerland

Sauerland ligt nagenoeg geheel in het stroomgebied van de Rijn. In het Sauerland ontspringen vanwege de vele neerslag verschillende rivieren. Een aanzienlijk  deel van deze rivieren wordt onderbroken door stuwmeren, die dienen voor wateropslag, regulatie van het waterpeil, recreatie en soms voor energievoorziening. Een aantal van de stuwdammen zijn gebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Rondrit Sauerland 

Een leuke rondrit om te maken is: via Medebach, Korbach, Sachsenhausen, Waldeck, langs de Edersee via Vöhl, Frankenberg en Hallenberg weer terug naar Hesborn.

Extra aandacht vragen de vakwerkhuizen in Korbach en Frankenberg. Frankenberg staat bekend om zijn oude ‘Rathhaus’met 7 torens en zijn gezellige ‘Altstadt’. Hier zijn ook een aantal leuke winkeltjes te vinden.

Waldeck ligt aan de Edersee, een groot stuwmeer. Hier zijn te bezichtigen: een prachtig slot met museum, de lange stuwdam waar u overheen kunt wandelen en  het wildpark waar u kunt genieten van de mooie omgeving!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *