Portugal

Vakantie in Portugal

Hoewel Portugal zich in een stijgende toeristische belangstelling mag verheugen, is het , voor het allergrootse deel, niet ten prooi gevallen aan het massatoerisme.

En dat merkt u bij alles, de bezienswaardigheden hebben geen ellenlange rijen,  het in uitstekende staat verkerende wegennet is niet overbelast en  kilometerslange zandstranden waar u de enig zonaanbieder bent.

Natuurlijk kan het verkeer rond Porto en Lissabon vastzitten, wordt u in de Algarve in het engels bedient en moet u voor het bezoeken van de  de wereldberoemde bilbiotheek  in Coimbra vaak een uur of langer wachten.

Maar de charme van Portugal ligt nu juist in het kleinschalige en relatief onbekende. Portugal bezoeken betekent oog hebben voor detail en bereidt zijn op avontuur uit te gaan. Ga eens naar dat onbekende klooster in Lorvão, bezoek de jaarmarkten, vooral in de kleine dorpen.

Dan zult u , zoals velen voor u, van Portugal gaan houden. En niet te vergeten van de Portugezen, want wellicht vormen zij de echte charme van Portugal.  Gastvrij, eerlijk, altijd bereid om een gesprek aan te gaan, als het moet met handen en voeten en bovenal behulpzaam. Vraag de weg en zij zullen u voorgaan tot u ter bestemder plekke bent, een gezamelijke Tinto of Branco in de plaatselijke kroeg wordt zeer op prijs gesteld. Een paar woorden Portugees, Obrigado voor de mannen en Obrigada voor de vrouwen, klinkt beter dan dat eeuwige Thank You en zullen leiden tot een eeuwige vriendschap.

Hoewel de Portugezen Europa een warm hart toedragen, blijven zij terecht trots op hun eigen cultuur, hun taal en hun keuken.

Die trots heeft er in het verleden ook toe geleidt dat Portugal, en dat is een van de zaken die Portugal gemeenschappelijk heeft met Nederland, over grote delen van de wereld heeft geheerst. En dat verlangen naar dat grote, invloedrijke rijk is terug te vinden in die beroemde Saudade. Een moeilijk te vertalen begrip. Letterlijk heimwee , betekent het veel meer en is het terug te vinden in de beroemde Fados.

Kortom Portugal is en blijft een in veel opzichten bijzonder land. Kom het zelf beleven.