Oostenrijk

Touristische tips Vakantieland Oostenrijk

Graz – Terrassenstad

De tweede stad van Oostenrijk is Graz en het leven is er relaxed en doet mediterraan aan. Door de zuidelijke ligging is het in mei al heerlijk terrassenweer en komen de inwoners van het 200 km noordelijk gelegen Wenen naar Graz om te genieten van de voorjaarszon.
Graz is door de snelstromende rivier ‘de Mur” in 2 delen gescheiden. Aan de oostelijke zijde ligt de ‘Altstadt’ met de grootste historische binnenstad van Middeneuropa. En aan de rechterzijde het deel dat vroeger buiten de stadswallen lag. In 2003 was Graz, Culturele hoofdstad van Europa.

Toeristisch bezienswaardigheden in Graz:

Begin deze eeuw is er het Kunsthaus geplaatst om de wijk aan de rechterzijde wat meer impuls te geven. Zeker een bezoek waard is dit expositiecomplex. Ook een unieke plaats is de kerk
Mariahilf uit de 17de eeuw met haar roomwitte tweelingtorens in de Barok stijl. Ook ligt hier een deel van het klooster van de Franciscaner Orde der Minorieten.
Een contrast is het zeker met de “Lendplatz’ waar een van de kleurrijkste en authentiekste boerenmarkt van Graz is gelegen. Hier vindt u op de grond de producten van eigen bodem zoals Pompoenen (Kürbisse).
Vanaf de 16de eeuw waren het vooral Italiaanse bouwmeesters die de huizen en paleizen van Graz ontwierpen. Bezoek daarom zeker ‘De Schlossbergplatz’.
Afdalen van de Schlossberg kan aan alle kanten met een kabelbaan, langs trappen of over gewoon slingerende paden. Via de oostelijke komt de Grazer Burg binnen bereik wat voorheen de residentie van de Habsburgers was. Vergeet niet om de Dom en het Mausoleum van Keizer
Ferdinand II te bezoeken.
Ook leuke uitstapjes rondom de stad zijn een excursie naar de wijnboerderijen en het 17de-eeuwse Schloss Eggenberg. In het slot en het omliggende park heeft ieder ornament, zoals gebruikelijk was in de Renaissance, een symbolische betekenis.

Markt in Wenen:

Voor de lekkerste markt moet u u zeker in Wenen zijn. Ruim 1 1/2 kilometer lang met marktkraampjes, restaurants en koffiehuizen maar nog veel meer.
Bezoek de Weense Naschmarkt, hier vindt u o.a.:

– In Restaurant Neni de zelfgemaakte ‘Humus’.
– Produkten van gebruikte materialen in Garbage.
– Bezoek het Jugendstil-pand aan de Naschmarkt van Architect Otto Wagner.
– Heerlijke Franse Marcons en tartalettes in patisserie Fruth.
– Koop uw glaswerk in de wereldberoemde glaswinkel ‘Lobmeyr’.
– Bezoek de Apotheek Saint Charles uit 1886.
– Of voor een zijden bruids- en partyjurk moet u zijn bij Elfenkleid.
– Voor een heerlijke kopje koffie gaat u naar Café Sperl, één van de oudste koffiehuizen.

10 goede redenen om voor een tweede woning in Oostenrijk

De bergen

Meer dan 900 toppen stijgen boven de 3000 meter hoogte uit. Met 3.798 meter is de Grossglockner de allerhoogste.

De sport

Met 50.000 kilometer aan uitgezette wandelwegen, duizenden kilometers aan mountainbike routes en ongeveer 7.200 kilometer aan skikpistes, maken jaarlijks circa 20 miljoen toeristen en 9 miljoen Oostenrijkers gebruik van deze faciliteiten

De cultuur

Mozart, de Wiener Hofburg, de kaiservilla in Bad Ischl, het Kunsthaus in Graz, voor iedereen een belevenis. Maar ook een kleine pauze met Brot en Speck in een Buschenschank, of een Wiener Melange koffie met Mozartkugel is een heerlijke vorm van cultuurbeleving.

De veiligheid

Oostenrijk staat bekend als één van de veiligste landen in de Europese Unie, met één van´de minst gepleegde strafbare feiten in Europa.

Het wellnessaanbod

Met bijna 3 miljoen “zuivere” wellness gasten, ligt Oostenrijk hierbij na Spanje en Italie op een zeer gerespecteerde 3e plaats. Ruim 550 wellnesshotels en -resorts verwennen deze gasten.

Het eten

Geniet van de heerlijke traditionele gerechten zoals de “ECHTE” Wienerschnitzel, de Tafelspitz (malse stukjes rundvlees) & de Salzburger Nockerln (nagerecht van geklopte eieren, suiker, meel, boter en vanillesuiker). Wilt u echt op de culinaire tour, dan kunt u terecht in de Dachstein regio bij het restaurant van Johanna Maier, niet voor niets één van de beste vrouwelijke koks(zo niet de beste’ van de wereld.

De wijn

Jaarlijks wordt er circa 2,5 miljoen hectoliter wijn geproduceerd in met name de regios´s Steiermark, Burgenland en Niederosterreich.

De natuur

7 nationale parken, 334 beschermde natuurgebieden en geen kerncentrales. Met bijna 40% bosgebied is Oostenrijk één van de meest bosrijke landen van Europa. Rond de 25% van het land staat in verschillende categorieen als beschermd te boek, zodat ook voor de toekomst de natuurlijke omgeving behouden kan blijven.

De gastvrijheid

De Oostenrijkers zijn al jaren en jaren gewend om met gasten om te gaan en staan hierbij ook bekend om hun pure service en Gemutlichkeit.

De stabiliteit

Oostenrijk staat al jaren bekend als een stabiel en betrouwbaar land. Ook in 2010 zijn de huizenprijzen blijven stijgen. Het werkeloosheidspercentage bleef op 4,9% in april 2010 (de laagste in de EU na Nederland) en het begrotingstekort in 2009 was ook een van de laagste (op 3,4% van het BBP). Er is geen onmiddellijke druk tot het opleggen van ernstige bezuinigingen of nieuwe belastingen. (Bron van Global Property Guide).