Duitsland

Duitsland: Verrassend, betaalbaar en zo dichtbij!

Duitsland is een land om te reizen door prachtige regio’s, genieten van de bruisende steden, het culturele aanbod en de fascinerende natuur.

Regio De Eifel

De eifel (middelgebergte) is gelegen tussen de vier steden Aken, Koblenz, Keulen en Trier.  Deze streek heeft tot op de dag van vandaag zijn oorspronkelijke schoonheid behouden. Het gebied is gevormd door het vulkanisme waardoor er een dicht netwerk van kratermeren is ontstaan. De oorspronkelijke schoonheid van het ongerept landschap met als kern de Vulkaaneifel en de sinds 10.000 jaar slapende vulkanen is onveranderd gebleven. Een bezoek aan het Eifel-Vulkaanmuseum in Daun is dan ook zeker de moeite waard.

Ook qua cultuur heeft deze regio veel te bieden want ook de Romeinen en Kelten hebben hier hun sporen achtergelaten. Te denken valt aan o.a. de Romeinse villa bij Otrang, klooster in Echternach en Prüm.

In de sneeuwrijke winters is de Eifel een unieke omgeving om heel dichtbij te proeven van de wintersport activiteiten zoals skiën, langlaufen en natuurlijk ook wandelen. De Eifel is gelegen in het noordelijke middelgebergte van Duitsland in de stededndriehoek Aachen, Koblenz en Trier. Door de ligging vlakbij Maastricht is de Eifel een populaire bestemming voor Nederlands winterwandelaars, langlaufers en dagjesmensen. De Eifel omvat onder andere de grote stad Adenau met de bekende berg de Hohe Acht, met 747 meter het hoogste punt van de Eifel. Naast deze stad telt het gebied de wintersportdorpjes Daun, Hollerath / Udenbreth, Monschau en Prüm.

Wintersportgebied Adenau/Hohe Acht

Hohe Acht: het hoogste punt van de Eifel, vlak bij het stadje Adenau. Gebied is vooral geschikt voor langlaufen, zo’n 8 km aan langlaufloipes.

Jammelshofen: voor alpineskiërs een aantal kleine met 2x een afdaling van bijna 1 km.

Wintersportgebied Monschau

Prachtig historisch mijnwerkstadje, vlak bij Aken. Bijbehorend skigebied Monschau-Rohren heeft een beperkte omvang, maar is geschikt voor beginnende skiërs. Het gebied heeft 4 afdalingen met een paar skiliftjes en een stoeltjeslift.

Wintersportgebied Daun

Klein stadje in het midden van de Eifel, precies tussen de driehoek Aachen, Koblenz en Trier in 2 verschillende wintersportgebieden: Mäuseberg en Ernstberg.

Mäuseberg: enkele sleepliftjes voor beginnende skiërs en snowboarders.

Ernstberg: gelegen bij Daun Waldkönigen, ook wel Erresberg genoemd, de 2de hoogste heuvel van de Eifel, eigenlijk een vulkaan. Hoogte: 699 meter.

Voor langlaufers, zowel beginnend als gevorderden, een leuke dagtrip met 3 afwisselende loipes.

Wintersportgebied Hollerath / Udenbret

2 kleine dorpjes vlak bij de Belgische-Duitse grens in de Eifel. Gelegen in het Hellenthal, beide erg geschikt om in de buurt te langlaufen. Zo’n 27 km aan langlaufloipes en 2 sleepliften voor skiërs. In dit gebied is rodelen bovendien een populairee activiteit, er is dan ook een speciale rodellift. Niet zo geschikt is dit gebied voor ervaren snowboarders, wel voor kinderen of beginners. Super is de Apré-ski op en rond de piste in deze regio.

Wintersportgebied Prüm

Klein stadje in de West-Eifel met 2 kleine skigebieden: Wolfsschlucht en Schwarzer Mann.

Wolfsschlucht: 2 kleine afdalingen met sleeplift en 9 km aan langlaufloipen.

Schwarzer Mann: 2 sleepliften, rodellift en 9,5 km aan langlaufloipen.

Hoewel bescheiden: er is voor jong en oud nog veel sneeuwpret te beleven in de Eifel!

Regio Sauerland

Het sauerland is het grootste recreatie- en vakantiegebied van Noordrijn-Westfalen. Het gebied kenmerkt zich door in het westen met het Bergische land, in het zuiden met het Siegerland, in het noorden met het Roergebied en Westfalen. In het oosten bevinden zich rond Winterberg de hoogvlakten met zijn dennenbossen, schitterende dalen, tal van grote en kleine stuwmeren en uitstekende wintersportmogelijkheden. In deze streek bevindt zich ook het grootste aangesloten grottenlandschap van Duitsland.

Ook voor jong en oud is het bezoek aan ‘Erlebnisberg Kappe’ de moeite waard. Wat denkt u van de zomerrodelbaan, Panorama-Erlebnisbrücke en het klimbos met 5 verschillende parcoursen tussen de 1 en 10 meter hoogte.

Voor de geoefende fietser biedt de “Bike-Arena Sauerland” 1.400 kilometer met een verscheidenheid aan Downhill-, Trail- en Cross Country-routes een interessant parcours. Maar ook kunt u historische stadskernen, kerken met kostbare altaren, oude kloosters, burchten en kastelen bezoeken.

Warsteiner Wereld

Tijdens uw vakantie aan het Sauerland  moet u zeker de tijd nemen voor een bezoek en rondleiding aan de Warsteiner Brouwerij in Warstein. U kunt hier genieten van een fris Warsteiner pilsje, wat u al in meer dan 60 landen over de hele wereld kunt krijgen. Kom dit alles ontdekken, beleven en proeven op slechts één plaats ter wereld namelijk: ONZE WARSTEINER WERELD.

De Warsteiner Brouwerij ligt in het bospark en is één van de modernste brouwerijen in Europa.  Vanaf het begin is er gekozen voor het bouwen van bezoekersvriendelijke brouwerij. Met de auto “Steamer” brengt u in een rondrit van ongeveer 60 minuten een bezoek aan alle processen van het brouwen: beslagketel, klaringskuip, kruidenketel, whirlpool, gistingstank, opslagtank, filtratie en bottelarij. Via een modern informatiesysteem krijgt u alle wetenwaardigheden in woord en beeld uitgelegd op grote platte beeldschermen. Hierna kunt u genieten van een echte ‘Warsteiner’ in de Biertuin in het ‘Waldpark’ met eventueel een hapje uit het Café-restaurant.

Wintersport

Regio Moezel

Deze regio heeft qua cultuur ook heel veel te bieden want in de middeleeuwen werd bijna achter iedere bocht van de Moezel een burcht gebouwd. De bekendste en ook nog te bezichtigen zijn o.a.: Burg Elz, Burg Pyrmont bij Roes, Burg Thurant bij Alken, Burg Cochem of Burg Landshut boven Bernkastel-Kues.

Buiten de Moezel heeft dit gebied ook nog 2 kleine rivieren namelijk de Saar en de Ruwer. De meest noordelijk gelegen wijnstreek van Duitsland heet dan ook “Moezel- Saar-Ruwer”. Langs de 243 kilometer lange Moezel bevinden zich ongeveer 5000 wijnbouwbedrijven in 125 wijnplaatsen met ongeveer 70 miljoen wijnstokken op circa 9.300 hectare wijnbergvlakte.

De omgeving van de rivieren zijn prima te bereiken met de fiets of per schip maar natuurlijk ook lopend. De plaatsen met hun gezellige wijncafés, bosherbergen nodigen u uit om de delicate wijn maar ook de regionale heerlijkheden te proeven.

Regio Thüringen  

Op slechts een paar uur rijden van Nederland licht de regio Thüringen en noemt zich ook wel “de schatkamer van Midden Duitsland”. In dit voorbeeld wordt onder schatkamer het volgende verstaan: pittoreske dorpen, levendige steden, diverse landschappen met burchten en kastelen. Deze mix wordt o.a. aangeboden door de plaatsen Weimar (culturele hoofdstad van Europa van 1999) met maar liefst 16 objecten op de Unesco wereldcultuurerfgoedlijst. Ook Erfurt mag niet ontbreken met z’n Europa’s langste en behuisde brug van wel 125 meter lang en bebouwd met 32 huizen.

In deze regio hebben vele kunstenaars en wetenschappers gewoond en/of gewerkt. Wat denkt u van de dichters Johan Wolfgang von Goethe en Friedrich Schiller maar ook de componist Sebastian Bach.

Thüringen telt ruim 400 burchten, kastelen, paleizen en kasteelruïnes. Één van de bekendste burchten is wel Wartburg in Eisenach, welke in 1999 door de Unesco is verklaard tot Symbool van de Duitse integratie en eenheid.

Het Thüringer woud heeft het grootste aaneengesloten bosgebied van Duitsland waar de bekende wandelroute “Rennsteig” doorheen loopt. Deze route is 168 kilometer lang en leidt de wandelaars dwars door drie natuurparken. Ook beschikt deze regio over het grootste stuwmerengebied van Duitsland, het Kyffhäusergebergte, de Zuid-Harz, het Thüringer Vogtland en het water- en burchtenrijke Saaledal.

Wandel- en fietsliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de regio Thüringen. Met 16.000km aangelegde en bewegwijzerende wandelroutes en een fietspadennetwerk van 1.700km kunnen zij in de streek dan ook alle kanten op.

Een andere leuke activiteit in de vakantie is ‘Goudzoeken’. Koop een kaartje met uw naam als kandidaat-goudwasser op het toeristenbureau in Limbach en ga aan de slag! Draaien en schudden, is de juiste techniek en het goud komt vanzelf boven drijven. Dit is alles is te vinden aan het Goldpfad in Thüringer Wald.

Deze regio staat bekend om zijn glasblazen, voornamelijk van kerstballen. In Lauscha, het glasdorp van Duitsland staat het bekende bedrijf ‘Farbglashütte’.

Regio Beierse Woud

In het boslandschap tussen de Donau, Bohemer woud en de grens met Oostenrijk ligt het eerste Duitse nationale park namelijk het “Nationalpark Bayerische Wald” wat opgericht werd in 1970. Hier heeft alleen de natuur het voor het zeggen!

Regio Ertsgebergte

Dit aantrekkelijke, bosrijke middengebergte ligt aan de grens met Tsjechie in het zuiden van Duitsland. Heel bijzonder van deze regio is de rijkdom aan bodemschatten die relatief dicht onder het oppervlak liggen. Zilver, tin, kobalt, lood en andere metalen hebben Saksen ooit tot één van de rijkste deelstaten van Duitsland gemaakt. Ook al zijn de mijnen nu niet meer in gebruik toch zijn er talloze technische monumenten zoals mijngebouwen, het ondergrondse systeem van trajecten, schachten en gangen, stortbergen en watertechnische complexen behouden gebleven.

Regio Hunsrück

Over de rivierenlandschappen van de Moezel, Nahe, Saar en de Rijn strekt zich het middengebergte-landschap van de Hunsrück uit. Wie door dit gebied wandelt met zijn ongerepte natuur en landschappen vol geschiedenis beleeft een intensief landschapsgevoel. Maar ook idyllische dorpjes, stadjes en wijnplaatsen met hun heel eigen flair zijn eveneens een bezoek waard. Het Naheland is grotendeels gevormd door de wijnbouw en de verwerking van edelstenen. Ook een fietstocht door het Nahe-dal met de oorspronkelijke bossen en de met wijnbegroeide hellingen heeft een eigen charme. Ook vindt u in dit gebied diverse wellness, fitness en klassieke kuurbadplaatsen.

Regio Harz

De Harz heeft het hoogste Middengebergte ten noorden van de Main tot wel 1142 meter in het brokkenmassief. In een geweldig berglandschap treft u hier bizarre rotstoppen, bergmeren, hoogveengebieden, diepe ravijnachtige dalen met bergrivieren, watervallen en grote stuwmeren. Hier is dan ook elke tak van watersport mogelijk.

De Harz wordt ook wel “Klassiek land van de geologie” of “Zilverland” genoemd. Van de vroegere rijkdom van de streek komt u nog de prachtige, kleurrijke vakwerkhuizen tegen. Ook vele kastelen en burchten zijn bijzonder in goede staat behouden gebleven en het is dan ook zeker de moeite waard om deze te bezoeken tijdens uw vakantie.

Ook voor het bezichtigen van grotten bent u hier op het juiste adres. Hierbij valt te denken aan de Rübeländer druipsteengrotten, de Iberger druipsteengrotten of de onder natuurbescherming staande Jetten grot.

Voor de wellness-liefhebbers hebben talrijke badplaatsen en kuuroorden excellente programma’s in petto. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij het

Mogelijkheden voor een actieve vakantie  

Met zijn idyllische middelgebergten, kusten en meren is Duitsland een paradijs voor wie een actieve vakantie wil.

Golfen:

Duitsland heeft veelzijdige golfbanen te midden van aantrekkelijke landschappen en dit gecombineerd met een aanvullend aanbod van cultuur-, wellness- en culinaire-mogelijkheden. Dit kunnen zijn de traditionel duin- en heidegolfbanen maar ook treft u ze aan in de ongerept bossen en dit gecombineerd met veelal waterpartijen.

Golfen in het Sauerland – Winterberg – Willingen

In Nederland staan Winterberg en Willingen vooral bekend als wintersportplaatsen. Gelegen op een ideale afstand voor een korte wintersportvakantie. In de zomer is het een populair gebied voor fietsers (mountainbikers) en wandelaars. Maar voor Golfers  die van een hoogteverschil houden is dit gebied zeker de moeite waard.

Golfclub Schmallenberg 18-Holes

Golfclub Schmallenberg is aangelegd op een bergplateau met een hoogteverschil van maar liefst 50 meter (420-470 meter) en daarom is het huren van buggy geen overbodige luxe. De baan laat zich in twee delen beschrijven. In het eerste deel liggen de holes wat dichter op elkaar en is het wat bosrijker . In het tweede deel vindt u de spectaculaire holes met hoogteverschillen.

Klik hier voor de website van de Golfclub Schmallenberg.
Golfclub Winterberg 9-Holes

Winterberg heeft een 9-holes baan en wie 18-holes wil lopen loopt de eerste 9 eenvoudigweg twee keer. De baan is aangelegd in een fraaie natuurlijke omgeving. Ook hier zijn de hoogteverschillen weer aanwezig en een stevige klim zit er zeker bij.

Golfclub Brilon 9-Holes

Op circa 30 km van Winterbergbevindt zich de Golfclub Brilon. Ook dit is een 9-holes baan maar wel een pittige baan met ook weer wat hoogteverschillen echter niet te lang. Tijdens het golfen heeft u fraaie vergezichten over het “land van de duizend bergen”. Hoewel de baan niet te lang is , is de inspanning niettemin voor de lopende golfers groot.

Golfclub Sellinghausen 9-Holes

Bij schmallenberg ligt de laatste 9-holes baan en deze wordt ook omschreven als behoorlijk lang en pittig (par 54, CR 72,9). Klik hier voor de website van de golfclub Sellinghausen.

Surfen:

Voor surfen, wind- en kitesurfen hoeft u niet helemaal naar Hawaï te gaan want de Noord- en Oostzeekusten van Duitsland bieden uitstekende mogelijkheden voor zowel beginners als gevorderden.

Kanoavontuur:

Om de dagelijkse beslommeringen van je af te laten glijden of bij Rafting op woeste stroomversnellingen de oerkrachten van de natuur te lijf te gaan moet u echt in Duitsland zijn. Met de kano en kajak kunt u hiervoor prima terecht op talrijke meren en rivieren.

Skiën:

Het meest uitgestrekte skigebied is het Sauerland (op slechts circa 300km van Utrecht). Door de goede bereikbaarheid en de geringe afstand is het een ideale omgeving om een weekendje te skiën. De bekendste plaatsen zijn Winterberg en Willingen welke zelfs ook over een skiliftcarrousel beschikken. Ook voor langlaufers is dit een ideale omgeving. Op een iets grotere afstand ligt de Harz maar door z’n iets hogere ligging zijn hier in de wintermaanden ook vaak ideale ski- en langlaufmogelijkheden.

Wandelen:

Met z’n 200.000km wandelpadennet is Duitsland hierdoor een schitterende vakantiebestemming en door de geringe afstand ook voor een paar dagen of een lang weekend een ideale uitvalsbasis. En of dit nu langs de Moezel gaat of in de bossen, wandelen is een perfecte combinatie van natuur en beweging.

Fietsen:

Ook voor de fietser is Duitsland een vakantiebestemming bij uitstek met zo’n 70.000km fietspaden en de dan nog niet kleinere, goed bewegwijzerde routes meegeteld. Er zijn talloze fietsroutes mogelijk zoals: de rivierenroutes, stedentochten, gezinsroutes, thema- en kunstroutes, landschaproutes, mountainbiken, adfc-kwaliteitsfietsroutes en de internationale langeafstandsfietsroutes.

Toeristische attracties:

OP nog geen vier uur rijden van Utrecht ligt Walsrode, het grootste vogelpark van de wereld. In 1962 is het park gestart als locatie waar fazanten rustig kunnen broeden, is Weltvogelpark Walsrode uitgegroeid tot een park voor tuin-, planten- en vogelliefhebbers in een landschappelijke omgeving. Walsrode ligt tussen Hannover en Bremen. Vanaf Utrecht is het 380 kilometer met de auto. Klik hier voor de website.

Automusea:

Duitsland heeft de mooiste automusea van Europa en de meeste mensen zeggen ook dat de mooiste auto’s uit Duitsland komen. Daar is natuurlijk het niet iedereen mee eens. Maar een bezoek aan één van deze museau in combinatie met uw vakantie is zeker wel de moeite waard.

– Mercedes-Benz in Stuttgart (www.mercedes-benz-classic.com)

– Audi in Ingolstadt (www.audi.com)

– BMW in München (www.bmw-museum.de)

– Porsche in Stuttgart (www.porsche.com/museum)

Romantische Strasse:

Na de Tweede Wereldoorlog wilde Duitsland laten zien dat het land nog andere kanten had zoals een Romantische. Daarom werd er in 1950 een toeristische route uitgestippeld langs idyllische plekken in het Zuiden van Duitsland. De eerste bezoekers waren zeker de Amerikaanse soldaten en hun familieleden.

De route start in Würzburg en eindigt in de grensplaats Füssen. Tijdens de route kunt u in Würzburg “de Alte Mainbrücke” en de prachtige binnenstad bezoeken en de tuinen en het interieur van Kasteel Weikersheim. Maar ook het Sprookjes Kasteel Neuschwanstein wat zonder meer het meest gefotografeerde kasteel van Duitsland is. Ook kunt u wijn proeven op een boerderij rond Bad Mergentheim, vakwerkhuisjes in Rothenburg ob der Tauber bezoeken en een bezoek brengen aan de voormalige residentie van de Prins-bisschop in Slot Marienberg.

Leipzig – Stad van Cultuur

De stad Leipizig ligt in het zuidoosten van Duitsland en is dé stad van Johan Sebastian Bach, de geboortestad van Richard Wagner en van de kunst van de Leipziger Schule. Na de omwenteling in 1989 heeft Leipzig de renovatie van het centrum groots aangepakt. Nieuwe winkelcentra werden gebouwd, de somberheid van de voormalige DDR verdween en mewn kreeg een museum van wereldformaat. Al met al een unieke combinatie en erg aantrekkelijk om een lang weekend te verblijven.

Een van de beroemdste inwoners van Leipzig is ongetwijfeld Johan Sebastian Bach geweest. Een legende vanwege zijn virtuoze spel en unieke composities. In de Thomaskirche ligt hij begraven en deze locatie wordt ook gezien als een soort bedevaartsoord voor de echte Bachliefhebber.

Voor de kunstliefhebber is Leipzig ook een must. Een bezoek zeker waard zijn: het galeriecomplex de Spinnerei, het Panorama Museum van Bad Frankenhausen met het adembenemende schilderij van kunstenaar Werner Tübke.

Berlijn – Geweldig afwisselend!

Na de val van de Muur heeft Berlijn zich ontwikkeld tot een stad van Wereldformaat. Weinig steden hebben zoveel parken en bossen binnen de stadsgrenzen. Een unieke combinatie rond het uitgestrekte park Tiergarten, de stad en Potsdam  liggen vele meren, schitterende parken en indrukwekkende paleizen. Vele treft u aan op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

De mooiste periode om Berlijn te bezoeken is de zomer en ontdek deze stad dan vanaf het water met een boottocht over de Spree, dwars door het centrum van de stad.

Andere bezienswaardigheden zijn o.a.: Postdamer platz, de Gendarmenmarkt, de Alexanderplatz, de wijken Friedrichchain en Treptow, stadswandeling door Berlin Mitte, het Bodemuseum, Slot Charlottenburg en Checkpoint Charlie.

Kortom Duitsland daar u moet zijn geweest!