Reisinspiratie

Hongarije: ruw en ongepolijst, maar zeker de moeite waard!

Vakantiehuizen Hongarije: weg van de massa
Voor wie iets wil ontdekken op het gebied van cultuur en natuur is Hongarije een fantastisch vakantieland. Het land kent oude burchten, chique kastelen, prachtige steden, gevarieerde landschappen, thermaalbaden en aquaparken en rijke natuurgebieden. Nog onbekend met Hongarije? Onze vakantiehuizen staan door heel het land. Ze zijn veelal van Nederlandse eigenaren en ze bieden een prima uitvalsbasis om het land en haar bewoners te leren kennen.

Klimaat

 
Hongarije heeft ongeveer 2000 – 2200 zonuren per jaar. Dat is fors meer dan het aantal zonuren in Nederland: zo’n 1500 zonuren gemiddeld per jaar. Dus voor wie op zoek is naar een zonnige bestemming, dan is Hongarije ideaal. Hongarije heeft deels een landklimaat. Dat betekent warme zomers en strenge winters. Het voorjaar en de herfst zijn ideale periodes om in Hongarije op vakantie te gaan.

Werelderfgoed
Voor wie de belangrijkste bezienswaardigheden van een land wil zien, die kijkt naar de werelderfgoedlijst. Zo staat de burchtheuvel in Boedapest op deze lijst. Een prachtige plek met historische gebouwen met uitzicht op de Donau. Net zoals de Andrassy Boulevard, de voornaamste boulevard van de stad. Ook de binnenstad van Pécs staat op de lijst van het werelderfgoed. De stad was in 2010 culturele hoofdstad van Europa. Het heeft een prachtig centrum en een mediterrane sfeer.

De abdij van Pannonhalma, in de buurt van Györ in het westen van Hongarije, ligt bovenop een heuvel. Van ver is de abdij al te zien en vanaf de abdij heeft u een goed overzicht over de omgeving. De abdij is o.a. beroemd vanwege haar uitgebreide bibliotheek.

Natuurgebieden die op de lijst staan zijn het Aggtelek Nationale Park op de grens tussen Slowakije en Hongarije met een indrukwekkend grottencomplex, de Hortobágy in het oosten van het land en het Fertöd Meer op de grens tussen Oostenrijk en Hongarije.

Het middeleeuwse dorpje Hollókö met de RavenBurcht is een openluchtmuseum in het noordoosten. Voor wie iets wil zien van de tradities en de gebruiken uit vroeger tijd.

Tot slot vermelden we het wijngebied van Tokaj. Hier komt de beroemde Tokajer Aszú vandaan. Volgens de Franse Zonnekoning, die de wijn kreeg van de Transsylvaanse prins Rákóczi, “De wijn der koningen en de koning der wijnen”.

De vakantiehuizen
Onze vakantiehuizen staan door heel Hongarije, en dan vooral in de dorpen. Voor een korte tijd bent u onderdeel van het dorp en kunt u van dichtbij meemaken hoe het leven op het Hongaarse platteland is. Dit betekent soms een stap terug in de tijd en het is in ieder geval anders.

In het zuidoosten staan de huizen vaak verspreid in het buitengebied. Ideaal voor mensen die van rust en ruimte houden. De vakantiehuizen variëren van nieuwbouw tot gerestaureerde boerderijen, de zogenaamde tanya’s, van eenvoudig tot luxueus.

Kuren en Wellness
Hongarije is een topland voor een wellness vakantie. Er zijn vele kuuroorden met massages en wellness. Hongarije en Boedapest hebben de meeste thermale bronnen van Europa. Rondom veel bronnen zijn thermaalbaden gebouwd, ook bij het Balatonmeer.

U vindt de hete bronnen in heel Hongarije. Boedapest alleen heeft al 80 thermale bronnen. De meest bijzondere thermaalbron is Hévíz bij het Balatonmeer. Een van de belangrijkste kuurbaden op een thermale bron en het grootste Aquapark van Europa, vindt u in Hajdúszoboszló. Meer dan 30 hectare zwembad, funpools, glijbanen en thermaalbad zijn uw deel.

Een bezoek aan een thermaalbad annex aquaparadijs maakt uw vakantie in Hongarije tot een onvergetelijke ervaring.

Boedapest
Wie toch de drukte zoekt gaat naar Boedapest, de hoofdstad van Hongarije. De Parel aan de Donau is een geweldige stedentrip. Wandel langs de Donau, plof op een terrasje en geniet van het uitzicht.

Een highlight in Boedapest is de burchtwijk met het kasteel van koning Matthias (de renaissancekoning van Hongarije) en de Matthiaskerk. Daarnaast is er natuurlijk het Sziget Festival en komt Max Verstappen één keer per jaar langs op de Hungaroring.

Balaton


Balaton spreekt tot de verbeelding. Van het vroege voorjaar tot ver in de herfst kun je zwemmen in dit ondiepe meer. Zwemmen, zeilen en fietsen zijn populair. Vooral omdat je helemaal rond het meer kunt fietsen over een nieuw fietspad.

De stranden bij het Balatonmeer zijn grotendeels van gras. Zoals bij Siófok waar 17 kilometer strand ligt. In de zomer is bij het Balatonmeer het Balaton Sound Festival.

Over HungariaHuizen
We komen al meer dan 20 jaar in Hongarije. In die tijd hebben we veel gereisd door Hongarije.  We vinden het leuk om u tips te geven voor uw vakantie. Dat geldt ook voor onze huiseigenaren. Op onze website Hungarian Huizen kunt u al veel lezen over het land. Boekt u bij ons een vakantiehuis, dan ontvangt u van ons een reisgids van de regio waar u op vakantie gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *