Bestemmingen,  Reisinspiratie

Een bijzondere plek: het Golden Hill Parker hotel in Ghana

Ghana

Ghana, waar ligt dat eigenlijk precies. West Afrika ja dat wist ik en ik wist ook dat Accra de hoofdstad was, maar daar hield mijn kennis op toen ik in november 2012 deelnam aan een zakenreis naar Ghana. Met behulp van de Bradt reisgids over Ghana en het boek van ….”De zwarte met het witte hart”, had ik mij inmiddels een indruk van het land gevormd. Dat dacht ik althans. Maar alras bleek dat al die schriftelijke informatie slechts zijdelingse informatie oplevert.

Natuurlijk is dat vrijwel altijd zo wanneer je voor het eerst een onbekend land bezoekt, maar Ghana en de Ghanese leren kennen , lukt alleen maar door het land, zoals ik de afgelopen 6 jaar heb gedaan, intensief en bij herhaling te bezoeken.

En dat is eigenlijk ook niets nieuws, ware het niet dat wij in die 6 jaar tesamen met onze Ghanese zakenpartner Emmanuel, een 5-sterren hotel hebben gebouwd in één van de meest , om meerdere redenen , boeiende steden van Ghana, Elmina.

Emmanuel Parker Wright, getrouwd met Evelyn en trotse vader van een 2-jarig dochtertje, Alison. Bij toeval raakte ik op die reis met hem in gesprek . Hij had een kleine shop, zoals je die in heel Ghana ziet, met ijzerwaren. Hij wilde echter graag studeren. Nu hebben wij een stichting die studiebeurzen geeft en Emmanuel mocht gaan studeren. Eerst een aanvullende toelatingscursus voor de universiteit. Edoch het was en is geen studiehoofd, zoals na een aantal weken bleek, einde studie dus. Maar bepaald geen einde aan de vriendschap. Hij wist in zijn geboortedorp Elmina een 2 ha groot terrein te koop op een heuvel met uitzicht op het stadje, de vissershaven en beide forten.

Ook omdat wij ervaring hadden opgedaan met de bouw van Hotel Rural Quinta da Geia in Aldeia das Dez/Portugal, zagen wij de potentie die dat terrein had voor een klein boutique hotel op 4/5 sterren niveau. En toen ging het balletje rollen, te beginnen met de koop van het terrein en resulterend in het Golden Hill Parker Hotel 

Koop van grond in de europese zin van het woord is in Ghana niet mogelijk, land wordt geleasd. In ons geval voor 99 jaar omdat Emmanuel van de inmiddels opgerichte Ghanese Limited, niet alleen directeur was geworden maar ook mede-aandeelhouder. Zonder een aandeelhouder met de Ghanese nationaliteit, zou de leasetermijn maar 50 jaar zijn geweest. Gekocht werd de grond van één van de talrijke koninklijke families en, traditie getrouw, werd de grond ingewijd door het hoofd van de familie door enkele muntstukken te begraven en de grond te besproeien met Schiedamse Oude Jenever. Duidelijk een overblijfsel uit de tijd dat de Nederlanders in dat deel van Ghana heer en meester waren. Hoewel, heer en meester ? Maar daar kom ik in mijn volgende blog graag op terug.

Aldeia das Dez 05 01 2019

 

Ontstaan van Golden Hill Parker Hotel

Heer en meester dat wilden vrijwel alle Europese landen worden in de 16de eeuw over West Afrika. Portugal bouwde daartoe een slavenfort in Elmina, er werd een fort daartegenover gebouwd ter verdediging van dat slavenfort, Sint Jorge Castle. Beiden werden door de Nederlanders veroverd en het zijn die beide forten en de levendige vissershaven waarop het Golden Hill Parker Hotel uitkijkt. Het Golden Hill Parker Hotel is in januari 2018 geopend met 16 luxe kamers, groot zwembad met kinderbad, restaurant en fraaie tuinen hierdoor heeft het hotel nu al een kwaliteitsnaam opgebouwd.
 

Vier jaar hebben wij over de bouw gedaan. Vier jaar van veel improviseren, van het oplossen van onverwachte belemmeringen en van veel praten. Met een overmaat aan enthousiasme begonnen aan een project uitgaande van Europese deskundigheid. Maar zeker in een, relatief kleine plaats als Elmina, was regelmatig basale kennis van bouwen afwezig. Wanneer je nog nooit een boormachine in handen hebt gehad, kan je ook niet weten of die links danwel rechts moet draaien om een gat te boren. Er wordt eenvoudig gebouwd, betonnen blokken worden op de bouwplaats gemaakt. Het uitzetten gebeurt op primitieve wijze, waardoor niet alle hoeken precies 90 graden zijn geworden. In een bepaalde fase ben je wel genoodzaakt om al te strenge eisen te versoepelen. Maar dat alles heeft er niet aan in de weg gestaan dat er nu een schitterend hotel staat waar wij terecht, trots op zijn.

 

Het Golden Hill Parker Hotel, golden hill omdat er nog volop goud, een belangrijk exportmiddel van Ghana, in deze heuvel zou zitten. Echter, niet te ontginnen. Wij hebben het nog geprobeerd, maar niets, noppes. En dan was het hotel in het najaar van 2017 klaar. Emanuel zou de manager worden. Van de 75, 4 of 5 sterren hotels in Ghana hebben er maar 5 een Ghanees management. En dan de verdere staf, chef keuken, chef restaurant en chef receptie. Inmiddels hebben wij 15 mensen in dienst, allemaal met een formele arbeidsovereenkomst, 15 hardwerkende medewerkers die plaatsvervangend trots zijn op dat prachtige hotel.En dan begint het echte werk. Hoe overtuig je potentiële gasten om naar het Golden Hill Parker Hotel te komen.

 

Je kunt tegenwoordig niet meer om de mogelijkheden van internet en de sociale media heen. Gelukkig worden wij daarin ondersteund door een deskundige op dat gebied, Steven Braham, die er, bijvoorbeeld in is geslaagd om de 35.000 likes te genereren op de FaceBook pagina van het GHPH.Daarnaast natuurlijk de kwaliteit van het hotel en restaurant, zowel in technisch opzicht als met betrekking tot de gastvrijheid. De reviews op Google Business en andere sites bevestigen dat wij op de goede weg zijn. Dat is inmiddels ook doorgedrongen tot de  Ghana Tourism Authority, die recent op bezoek kwam omdat het GHPH op een shortlist stond voor het beste hotel van de Central Region in Ghana.Het enthousiasme van de staff , maar ook de trots, dat zij mede verantwoordelijk zijn voor dit prachtige project is aandoenlijk, gretig om te leren en hard werkend, geeft het GHPH mij persoonlijk ook veel voldoening en deel ik in die trots. Maar het zijn vaak ook de kleine dingen die het zo leuk maken om in Ghana te werken. Vandaag kwamen 3 vissersjongens aanzetten met een alligator van een meter lang. Zij hadden bedacht dat dat wel een leuke attractie voor het hotel zou zijn. Toch maar niet gedaan.

13-02-2019  –  Fir Tiebout

Uitdagingen bij het runnen van een Ghanees hotel


” Saai is het niet,  een hotel bouwen en opstarten in Ghana. Het Golden Hill Parker Hotel in Elmina/Ghana is nu 15 maanden open. Over  belangstelling, vooral van Ghanese kant, hebben wij absoluut niet te klagen. Het is allemaal wat minder gestructureerd dan in Europa. Inchecken voor de kamers gebeurt eigenlijk 24 uur per dag. Ook heeft het weinig zin om openingstijden voor het Restaurant in te voeren. De hele dag door wordt er gegeten

 

En dat is niet het enige waarin het runnen van een hotel in Ghana verschilt van Europa, in ons hotel in Portugal, Hotel Rural Quinta da Geia 

Met grote regelmaat valt het licht uit. Gelukkig hebben wij een eigen generator van 34 KVa. Ook de watertoevoer is niet betrouwbaar, dus toch nog maar een extra tank van 12.000 liter gekocht. Maar wij leren het en nu zijn wij eigenlijk wel voorbereid op de meest uiteenlopende calamiteiten en kunnen wij onze gasten een 4-sterren niveau aanbieden. En dat wordt ook, mede getuige de 9,2 waardering op Booking.com,  gewaardeerd.

En daar tussendoor kom je toch weer voor nieuwe uitdagingen staan. De jaarlijkse inspectie van de brandweer komt altijd weer uit bij een gratis lunch en kosten voor transport. Hoewel de betreffende “Fire Fighters” weten dat wij niets buiten de officiële betalingen om doen,begrijp ik nog steeds niet dat men niet meer eigenwaarde heeft en er toch steeds weer op terugkomt.

Door op dit soort verzoeken in te gaan werk je ook mee aan het in stand houden van de corruptie en vriendjespolitiek. Zorg dat je zaken in orde zijn. maak van Ghana geen “bananenrepubliek”. Wanneer je zonder rijbewijs rijdt en gewoon de politie bij een controle geld geeft, die dat gretig aannemen en je dan door laten rijden, ben je net zo fout bezig als die politieman.

Gelukkig gaat het wel de goede kant op in veel opzichten. Politieke stabiliteit en economische groei maken Ghana nu tot één van de meest veilige en fijne landen om naartoe te reizen. Ghana wordt dan ook terecht wel de Poort van Afrika genoemd. Voor diegene die nog nooit Afrika beneden de Sahara hebben bezocht is Ghana een ideaal land en, natuurlijk, haha, is het Golden Hill Parker Hotel in Elmina, dan de perfecte verblijfplaats. dat vind ook de Ghanain Tourism Authority die ons hotel beloonde met een Reward voor het beste hotel van the Central region voor 2018..”

 

03-04-2019. –  Fir Tibout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *