Bestemmingen,  Reisinspiratie,  Reisverhalen

Andalusië, dé parel van Zuid Spanje

Andalusië, een elegante mix van culturen

Het zonovergoten Andalusië is een van de zeventien autonome regio’s van Spanje. Met bijna 9 miljoen inwoners is het tevens de grootste. Andalusië staat met 10,3 miljoen toeristen in 2016 echter slechts op de vierde plek van meest toeristische regio’s in Spanje. Catalonië, de Canarische eilanden en de Balearen gaan Andalusië momenteel nog voor. Waarom? Geen idee. De regio heeft ongelofelijk veel te bieden voor elk type vakantie.

Natuur in Andalusië

De Costa del Sol
De Costa del Sol is een 300 kilometer lange kustlijn tussen Gibraltar en Almería. Het staat bekend als een van de mooiste kustgebieden langs de Middellandse zee. Málaga is de grootste stad aan de Costa del Sol die verder bezet wordt door toeristische badplaatsen als Marbella, Fuengirola en Torremolinos. Meer in het Oosten langs de Costa del Sol is Nerja een van de meer toeristische plekken.

Sierra Nevada
De Sierra Nevada is een gebergte in het Zuidoosten van Andalusië. Het gebied ontleent zich gedurende de lente en zomermaanden uitstekend voor wandelen, paardrijden of zelfs berg beklimmen. Met ruim 80 kilometer aan pistes kan men gedurende de wintermaanden overigens ook prima skiën in de Sierra Nevada.

Nationaal park Doñana

Dit nationale park geldt als het belangrijkste vogelreservaat van Europa. Veel Europese en Afrikaanse vogels gebruiken dit park als een van de laatste foerageerplaatsen voordat ze de oversteek maken naar hun uiteindelijke eindbestemming. Vogelliefhebbers komen hier werkelijk ogen tekort. Overige bewoners van het natuurgebied zijn edel- en damherten, zwijnen en de Iberische lynx.

Sierra de Grazalema
Rondom het prachtige bergplaatsje Ronda ligt de Sierra de Grazalema, een van de natste gebergten van Europa. Het gebied heeft werkelijk alles, wilde rivieren, kale kalkstenen bergtoppen, diepe valleien, boomgaarden met olijfbomen en vooral heel veel groen. Het is niet een van de grootste natuurgebieden van Spanje (met een oppervlakte van ‘slechts’ 50.000 hectare), maar dat hoeft helemaal geen probleem te zijn. Er zijn meer dan voldoende wandelroutes voor de onervaren wandelaar tot de ervaren hiker.
Zo zijn er slechts een aantal hoogtepunten uitgelicht maar zijn er nog veel meer. De gehele regio staat bekend als een van de mooiste gebieden in Europa. Wanneer je door Andalusië rijdt is het je lastig voor te stellen dat je je nog in Europa bevindt. Het gebied bevat een natuurlijk schoon wat slechts een aantal gebieden ter wereld kunnen evenaren.

Geschiedenis en steden

Om de cultuur in Andalusië te kunnen begrijpen moeten we even een kijkje nemen naar de geschiedenis van de streek. De geschiedenis laat zich namelijk op prachtige wijze vertalen in de bouwstijl die door heel de regio zichtbaar is.
Rond 200 voor Christus werd Andalusië deel van het Romeinse rijk. De oudste gebouwen in de regio stammen zich af uit deze periode. De Romeinse brug van Córdoba is een prachtig voorbeeld van een Romeins bouwwerk wat vandaag de dag nog steeds in tact is.
In 710 betreden de moren Andalusië vanuit het Zuiden. De Moren zijn een Arabische en Islamitische bevolkingsgroep. De typische Moorse bouwstijl is door de hele streek sterk aanwezig. Vooral de (destijds) Moorse hoofdstad Córdoba heeft veel bebouwing over gehouden aan deze periode.

De Moren

De Moren hadden het tot eind 1085 voor het zeggen in de Spaanse streek, waarna de reconquista begon. Ze boden nog lang tegenstand, tot ze in 1492 definitief verdreven werden van het Spaanse schiereiland. Hierna was Andalusië in de handen van de Katholieke Spanjaarden.
De lange geschiedenis met vele culturen is terug te zien in alle grote steden in Andalusië. Vooral de mix van de Moorse en Katholieke invloeden hebben prachtige schouwspellen opgeleverd in de Spaanse regio.

De Mezquita kathedraal in Córdoba is misschien wel het mooiste voorbeeld van de culturen mix. Mezquita is Spaans voor moskee, dit was dan ook de originele functie van het gebouw. Na de herovering door de katholieken is de moskee omgetoverd tot kathedraal maar zijn veel Moorse invloeden intact gelaten en aangevuld met Katholieke invloeden. Deze mix levert misschien wel een van de mooiste gebouwen in Europa op.

Een ander absoluut hoogtepunt in Andalusië is Alhambra in Granada, een oud Moors fort. Het fort werd na de verovering in 192 gezien als kostbare buit en werd daarom in takt gelaten. Te midden van het fort is een deel afgebroken voor de bouw van een renaissancistisch paleis.

De laatste plek die we willen toelichten is Ronda, een prachtige stad hoog in de bergen. Wat Ronda zo bijzonder maakt is dat het oude stadscentrum bestaat uit twee delen die met elkaar verbonden zijn door een prachtige oude brug: de Punete Nuevo. De brug overspant de Duadalevín revier en op bepaalde plaatsen is de kloof onder de brug wel 120 meter diep.
De mix in bouwstijlen is door de hele regio te bewonderen, net als de prachtige natuur is de architectuur in Andalusië iets wat de regio speciaal en uniek maakt. Zelf kan ik met een gerust hart zeggen dat ik weinig plekken ter wereld ken die aan deze prachtige regio kunnen tippen.

Cultuur

Veel dingen die mensen aan de Spaanse cultuur doen denken zijn eigenlijk van origine afkomstig uit Andalusië. De regio wordt door velen dan ook ‘het echte Spanje’ genoemd.

Stierenvechten
Hoewel het stierenvechten niet op wereldwijde acceptatie hoeft te rekenen is het een fenomeen dat die in de cultuur van Andalusië zit verworteld. De stierenvecht arena’s zijn veelal prachtige, oude gebouwen die hun deuren openslaan voor toeristen. Zelf heb ik de Plaza de Toros in Sevilla bezocht; een echte parel. In de arena bevindt zich ook een museum en wordt er uitgelegd hoe de stieren behandeld en gezegend worden voordat ze het gevecht aan moeten gaan. Hoewel de stieren het gevecht vrijwel nooit overleven hebben ze tot die tijd een erg goed leven, ze krijgen het beste voer en de meeste leefruimte om zichzelf maximaal te ontwikkelen.

Tapas
Tapas is een eeuwenoude traditie die begon als een bakje wat op het glas werd gezet zodat er geen vliegen in konden komen. De bakjes werden al snel gevuld met kleine borrelhapjes. De traditie heeft zich inmiddels ontwikkelt tot een fundament van de Spaanse cultuur. Tapas worden voornamelijk ’s middags gegeten op de terrassen.

De flamenco
Ook deze typisch Spaanse dansstijl vindt zijn oorsprong in Andalusië. Kenmerkend voor de dansstijl is de klassieke klederdracht, waar de vrouw veelal weide en lange rode rokken dragen. Bij de dans hoort passionele en opzwepende muziek. De Flamenco is een mooi voorbeeld van de lange geschiedenis van wisselende culturen in de regio, de dans en muziek bevatten namelijk ondermeer Joodse, Arabische en Spaanse elementen.

Jouw volgende vakantie?

Al met al kan ik zeggen dat Andalusië een betoverende plek in Spanje is. De diversiteit, natuur, cultuur en prachtige steden tezamen maken dat Andalusië (voor mij) door geen plek in Europa valt te evenaren. Ja, Europa heeft veel moois te bieden, maar deze bestemming zou bovenaan de bucketlist moeten staan van iedereen die er nog niet geweest is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *