Bestemmingen

De Cantal: het adembenemende groene harte van de Auvergne

Cantal – Parc des Volcans
De Cantal is het meest zuidelijk gelegen departement van de Auvergne. De Monts du Cantal is een waar wandelparadijs door het middelgebergte. De hoogste toppen zijn de Puy Mary (1.787M) en de Plomb du Cantal (1855m ). Rond het centrum van deze vulkaan zijn stergewijs lieflijke valleien ontstaan, met bergstroompjes, watervallen en rijk met bloemen bezaaide weiden. Op talloze plaatsen borrelt zuiver water op uit eeuwenoude bronnen.  Ter bescherming van deze indrukwekkende natuur, is het Parc Naturel Regional des Volcans  d’Auvergne opgericht. Het natuurpark heeft een oppervlakte van 348.000 ha en telt niet meer dan 90.000 inwoners. De flora is rijk aan ruim 2000 verschillende plantensoorten en de fauna is gevarieerd met herten, reeën, moeflons, gemzen, wilde zwijnen, marmotte en vossen. In de lucht dwingen de roofvogels zoals de buizerd, valk, arend rode en zwarte wouw veel bewondering af. Op de vruchtbare bodem van de valleien en op de bergen grazen de bruine Salers koeien. Van de melk van deze koeien bereiden de boeren de smakelijke, wel 40 kg wegende Cantal kazen.

Genieten van de natuur, rust en authenticiteit van de Monts du Cantal.
Le Clou ligt midden in de Monts du Cantal op 1100 meter hoogte met een geweldig uitzicht over de Plomb du Cantal. Een kleinschalige accommodatie met 5 gastenkamers, 2 vakantiehuisjes (chalet en gite) en een aantal kampeerplekjes. We liggen 6KM boven dorp Thiezac met alle voorzieningen(oa bakker, kleine supermarkt, bar-tabac, pizzeria, en 2 hotel-restaurants) en op 1500 meter van Le Clou zit een restaurant met een overweldigend uitzicht.

Bereikbaarheid Le Clou. Met de auto 1015 Km van Utrecht of met de trein via Clermont Ferrand en Vic sur Cere. Met de trein taxi kunt u van Vic sur Cere makkelijk bij Le Clou komen. 5x per week zijn er ook directe vluchten van Schiphol naar Clermont Ferrand. En ook een auto huren in Clermont is eenvoudig.

De Cantal is veel meer dan alleen een wandelparadijs.
In de winter zijn er vele wintersportmogelijkheden. Op 20 minuten van Le Clou ligt het populaire skigebied van Super LeLioran met 60 km alpine ski pistes, vele langlauf routes, sneeuw wandelmogelijkheden met uitzicht over de bergkammen, sneeuwscooters en zelf een schaatsbaan.

Vele mogelijkheden voor de actieve vakantieganger. Vele VTT routes zijn r te vinden rond Le Lioran. Vergeleken met de Alpen  een relatief dicht wegennet maakt veel rondes mogelijk voor de fanatieke fietser, de Tour de France is hier de laatste jaren een aantal keren geweest met een rit door het middelgebergte van het Centraal Massief. Parapente mogelijkheden zijn er rond de Puy Mary en voor paardrijders is het ook een paradijs om tochten te maken door de Monts du Cantal.

Aan de zuidkant van de Cantal daar kruist de  bergrivier de Truyère  de Lot bij het mooie dorpje Entraigues la Truyère. Daar zijn onder andere wildwater kano tochten mogelijk over een traject van 10 of 20Km. Je vaart  via stroomversnellingen door een heel mooi stukje natuur.

Maar de Cantal is ook een regio voor rustzoekers. Genieten van het uitzicht in de tuin van Le Clou en het mogelijk spotten van hertjes, mouflons of roofvogels zoals de rode wouw.

Of mooie autoritten maken door de Monts du Cantal over de Puy Mary en het bezoeken van schilderachtige bergdorpjes zoals Mandailles, Salers, Tournemire en Le Falgoux. En genieten van een heerlijke lunch met de auvergne kaasjes.

De regio is ook rijk aan kastelen zoals chateau de Pesteils, chateau d’anjony, chateau de Val  en vele anderen.

Naast het eerder genoemde kanovaren komt de actieve en niet actieve watersporter hier ook aan zijn trekken. Een uurtje van Le Clou achter de streek stad Aurillac liggen de meren van Lac de Saint-Etienne-Cantales. Ook in juli en  augustus rustig en heel mooi stukje natuur met zandstranden, restaurantjes en zwemmogelijkheden. Maar ook het huren van bootjes of zeilboten is mogelijk.

De streek stad Aurillac telt zo’n 25000 inwoners en ligt een kleine 30 km van Le Clou. Een leuke stad met een wandel-winkel gebied, vele restaurantje en echte levensmiddelen markt op woensdag en zaterdag. Een levendig stadje met  veel activiteiten, oa  een soort ‘smaak van Aurillac’ en in augustus een internationaal straattheater. Of het bezoeken van een rugby wedstrijd in het stade de Aurillac, de lokale en eigenlijke ook nationale sport.

4 seizoenen in  De Monts du Cantal. Een nog onbekend mooi stukje authentiek Frankrijk. In de winter veel beleving door de aanwezigheid van het skigebied en de vele wintersportmogelijkheden. Als midden april de sneeuw verdwijnt dan breekt de lente aan. Een geweldig mooie periode in de bergen waar een ware bloemenzee ontstaat en de lucht van de gele brem. De zomers zijn hier nog aangenaam warm en op onze hoogte is het ‘s avonds zeker zeer fijn kwa temperatuur. Het restaurant op 1500 meter afstand van ons is dan heerlijk toeven om te genieten van diner, sfeer en uitzicht.  En dan komt langzaam de herfst in beeld met de unieke kleuren en kun je vaak al bij Le Clou de herten horen burlen.

We wonen hier nu met veel plezier al bijna 10 jaar en ontmoeten je graag om meer over onze regio te vertellen.

Klik hier voor de website van Le Clou
Lijkt u het wat? Neem gerust contact op!
Le Clou, 15800 Thiezac

Jan en Trijnie Bartelds

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *