Ghana

Ontstaan van Golden Hill Parker Hotel

Heer en meester dat wilden vrijwel alle Europese landen worden in de 16de eeuw over West Afrika. Portugal bouwde daartoe een slavenfort in Elmina, er werd een fort daartegenover gebouwd ter verdediging van dat slavenfort, Sint Jorge Castle. Beiden werden door de Nederlanders veroverd en het zijn die beide forten en de levendige vissershaven waarop het Golden Hill Parker Hotel uitkijkt. Het Golden Hill Parker Hotel is in januari 2018 geopend met 16 luxe kamers, groot zwembad met kinderbad, restaurant en fraaie tuinen hierdoor heeft het hotel nu al een kwaliteitsnaam opgebouwd.

Vier jaar hebben wij over de bouw gedaan. Vier jaar van veel improviseren, van het oplossen van onverwachte belemmeringen en van veel praten. Met een overmaat aan enthousiasme begonnen aan een project uitgaande van Europese deskundigheid. Maar zeker in een, relatief kleine plaats als Elmina, was regelmatig basale kennis van bouwen afwezig. Wanneer je nog nooit een boormachine in handen hebt gehad, kan je ook niet weten of die links dan wel rechts moet draaien om een gat te boren. Er wordt eenvoudig gebouwd, betonnen blokken worden op de bouwplaats gemaakt. Het uitzetten gebeurt op primitieve wijze, waardoor niet alle hoeken precies 90 graden zijn geworden. In een bepaalde fase ben je wel genoodzaakt om al te strenge eisen te versoepelen. Maar dat alles heeft er niet aan in de weg gestaan dat er nu een schitterend hotel staat waar wij terecht, trots op zijn.

Het Golden Hill Parker Hotel, golden hill omdat er nog volop goud, een belangrijk exportmiddel van Ghana, in deze heuvel zou zitten. Echter, niet te ontginnen. Wij hebben het nog geprobeerd, maar niets, noppes. En dan was het hotel in het najaar van 2017 klaar. Emanuel zou de manager worden. Van de 75, 4 of 5 sterren hotels in Ghana hebben er maar 5 een Ghanees management. En dan de verdere staf, chef keuken, chef restaurant en chef receptie. Inmiddels hebben wij 15 mensen in dienst, allemaal met een formele arbeidsovereenkomst, 15 hard werkende medewerkers die plaats vervangend trots zijn op dat prachtige hotel.

En dan begint het echte werk. Hoe overtuig je potentiële gasten om naar het Golden Hill Parker Hotel te komen. Je kunt tegenwoordig niet meer om de mogelijkheden van internet en de sociale media heen. Gelukkig worden wij daarin ondersteund door een deskundige op dat gebied, Steven Braham, die er, bijvoorbeeld in is geslaagd om de 35.000 likes te generen op de FaceBook pagina van het GHPH.

Daarnaast natuurlijk de kwaliteit van het hotel en restaurant, zowel in technisch opzicht als met betrekking tot de gastvrijheid. De reviews op Google Business en andere sites bevestigen dat wij op de goede weg zijn. Dat is inmiddels ook doorgedrongen tot de  Ghana Tourism Authority, die recent op bezoek kwam omdat het GHPH op een shortlist stond voor het beste hotel van de Central Region in Ghana.

Het enthousiasme van de staff , maar ook de trots, dat zij mede verantwoordelijk zijn voor dit prachtige project is aandoenlijk, gretig om te leren en hard werkend, geeft het GHPH mij persoonlijk ook veel voldoening en deel ik in die trots. Maar het zijn vaak ook de kleine dingen die het zo leuk maken om in Ghana te werken. Vandaag kwamen 3 vissersjongens aanzetten met een aligator van een meter lang. Zij hadden bedacht dat dat wel een leuke attractie voor het hotel zou zijn. Toch maar niet gedaan.

13-02-2019  –  Fir Tiebout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *